30.1.13

Η ΕΡΤ πάει... σχολείο

 

Tο Αρχείο της ΕΡΤ, όπως κάθε αρχείο, οφείλει να απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές και μορφωτικές ομάδες χρηστών, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι οι εξελίξεις στην επιστήμη και την έρευνα μπορεί να προσφέρουν νέες χρήσεις και δεδομένα.
Το Αρχείο της ΕΡΤ, ακολουθώντας τους διεθνείς κανόνες οπτικοακουστικής αρχειονομίας, παρέχει ασφαλή δεδομένα, η καλή χρήση των οποίων λειτουργεί ως επιπρόσθετο βοήθημα για τον μαθητή και τον δάσκαλο.
Το επιστημονικό προσωπικό του Αρχείου της ΕΡΤ, σε συνεργασία με δασκάλους και καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντιστοίχησαν οπτικοακουστικά αρχειακά τεκμήρια με σχολικά βιβλία, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να έχουν στη διάθεσή τους επιπλέον χρηστικά μαθησιακά εργαλεία, σχετικά με συγκεκριμένα γνωστικά πεδία.
Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, είναι να διευκολυνθεί η αναζήτηση, αξιολόγηση και χρήση των οπτικοακουστικών μαθησιακών αντικειµένων από μαθητές, εκπαιδευτικούς ή αυτοµατοποιηµένες λογισμικές διεργασίες.
Είναι πολύ εύχρηστο και φιλικό. Επιλέγεις μάθημα, Βαθμίδα και τάξη και άμεσα έχεις ένα πολύ σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί στη διδασκαλία τω μαθημάτων.
Το συστήνω ανεπιφύλαχτα.

Τριών Ιεραρχών



«Παιδεία μόνη των κτημάτων αναφαίρετον καί ζώντι καί τελευτήσαντι παραμένουσα».
                                                                 Μέγας Βασίλειος

28.1.13

Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στις 28 Ιανουαρίου 2011, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων δημιούργησε ένα νέο διαδικτυακό κόμβο για την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο. Μέρος αυτής της ενημέρωσης αποτελεί και εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους καθηγητές για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων στην τάξη.

 


Αφιερώστε λίγο χρόνο για την πλοήγησή σας στις τέσσερις ενημερωτικές μας ενότητες, όπου θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό με πληροφορίες και συμβουλές, αλλά και κουίζ γνώσεων και βίντεο που θα σας βοηθήσουν να μάθετε διασκεδάζοντας πώς να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο με ασφάλεια...

Δείτε το βίντεο της  Επιτροπής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

25.1.13

Επιμορφωτικό Σεμινάριο του ΣΣΝ για το σχολικό εκφοβισμό


Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων της Δ/νσης Β/θμιας Σερρών στο πλαίσιο των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων των Υπευθύνων,  όπως ορίζονται στην Υ.Α 93007/Γ7/ΦΕΚ 2315/2012/10-8-2012,  προτάσσει την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών σχετικά με την αύξηση των φαινομένων της ενδοσχολικής βίας, και γι΄αυτό οργανώνει το πρώτο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα:

"Το φαινόμενο του εκφοβισμού στο σχολείο:
Γνωστή λέξη άγνωστη συμπεριφορά"

Εισηγήτριες του σεμιναρίου:
Αναστασία Ψάλτη, Ψυχολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας ΑΤΕΙΘ
Χριστίνα Αθανασιάδου, Ψυχολόγος,Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας ΑΠΘ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
α. Εισήγηση Αναστασίας Ψάλτη
ñ  Τι είναι εκφοβισμός: ορισμοί
ñ  Μορφές & χαρακτηριστικά
ñ  Επιδημιολογικά στοιχεία (δεδομένα πανελλαδικής έρευνας σε μαθητές/τριες & εκπαιδευτικούς)
ñ  Η κοινωνική διάσταση του εκφοβισμού
ñ  Στρατηγικές πρόληψης & αντιμετώπισης
β. Εισήγηση Χριστίνας Αθανασιάδου
ñ  Ηλεκτρονικός εκφοβισμός
ñ  Πρόγραμμα TABBY: Πρόγραμμα πρόληψης ενάντια στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό μεταξύ των εφήβων
γ. Ερωτήσεις – Συζήτηση

Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα  πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25-1-2013, στις 12.00-15.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων 1ου Γυμνασίου Σερρών.

Δείτε την πρόσκληση και την αίτηση του σεμιναρίου εδώ

2.1.13

2013 H Η χρονιά του Κ.Π.Καβάφη



Το 2013 άρχισε την περπατησιά του στο χάρτη της ζωής μας και δεν βρίσκω πιο ταιριαστή ευχή από το αγαπημένο μου ποίημα του Αλεξανδρινού ποιητή στον οποίο θα είναι αφιερωμένο:

ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.



Στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού φιλοξενείται ψηφιοποιημένο το αρχείο του μεγάλου Έλληνα ποιητή στον επίσημο δικτυακό του τόπο:
Εκεί μπορεί κανείς να βρει το πλήθος του ποιητικού του έργου, να ακούσει απαγγελίες των ποιημάτων του και ένα πλούσιο υλικό αναφοράς για να το αξιοποιήσει εκπαιδευτικά.
Η εφημερίδα «Το Βήμα»  ετοίμασε ήδη ένα αφιέρωμα για το έτος Καβάφη

Καλη Χρονιά, ποιητική, στοχαστική και βαθιά ανθρώπινη...