16.1.12

Οι μαθητές διαβάζουν και προτείνουν...


       ΤΑ ΨΑΘΙΝΑ ΚΑΠΕΛΑ- M.ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ
 Περνώντας τρία ηλιόλουστα καλοκαίρια  μέσα  στο θόρυβο μιας μεγαλούπολης όπως είναι η Αθήνα, τρεις  αδελφές που ακόμα έχουν  πολλά να μάθουν η Μαρία Ινφάντα και η Κατερίνα ζούσαν ανέμελα σε ένα κτήμα στην Κηφισιά μαζί με τον παππού τους Δημήτρη, ο οποίος είχε αναλάβει την περιποίηση του κήπου εγκαταλελημένος πλέον από την Πολωνή γυναίκα του, την θεία τους Τερεζα,την υπηρέτρια της οικογένειας Ροδιά και την μητέρα τους Άννα, η οποία έχει χωρίσει με τον σύζυγο και πατερά τους Μίλτο .Όλα αυτά διαδραματίζονται λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν και επικρατεί πόνος και θλίψη σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού και όχι μονό.
    Η Μ. Λυμπεράκη στο έργο της θίγει  έμμεσα ένα φαινόμενο της εποχής αυτής παρουσιάζοντας τις οικονομικά ευκατάστατες γυναίκες  παντελώς απομακρυσμένες από την πολιτική εμπλοκή και τις οικονομικό-εμπορικές συζητήσεις . Αντίθετα διαβάζοντας κανείς το μυθιστόρημα αυτό μπορεί εύκολα να διαπιστώσει τον γίηνο ερωτισμό, την θηλυκότητα και την έντονη έκφραση συναισθημάτων τα οποια προβάλει η συγγραφέας σε κάθε κομμάτι του έργου της.
   Το έργο επικεντρώνεται γύρω από την περιγραφή τριών καλοκαιριών  για τις νεαρές αδερφές που περνούν τάχιστα στα ματιά του αναγνώστη. Η καθεμιά από τις τρεις αδερφές βιώνει διαφορετικά τα τρία αυτά καλοκαιριά ανάλογα με τις επιθυμίες και την προσωπικότητα της. Η αφήγηση ξεκινά με την Μαρία να γίνεται 20 ετών  και να αρχίζει να αποκτά τα πρώτα χαρακτηριστικά  γνωρίσματα του γυναικείου φύλου όπως είναι το μυστήριο και η έντονη έκφραση συναισθημάτων. Από την άλλη η Ινφάντα 18 χρονών εμφανίζει ακόμη χαρακτηριστικά της εφηβικής της ηλικίας πλήρως εναρμονισμένα με την ιδιαίτερη ομορφιά  και τον παρορμητικό χαρακτήρα της αν και εμφανίζεται διστακτική μπροστά στον ερωτά. Τέλος  η μικρότερη σε ηλικία  Κατερίνα μόλις 16 χρονών επιθυμεί να ζήσει στον δικό της κόσμο μακριά από την πραγματικότητα , να απελευθερωθεί από τα δεσμά της λογικής και να ζήσει το όνειρο όπως το έχει φανταστεί η ίδια. Αυτή θα είναι η μόνη που θα  καταφέρει τον στόχο της προκειμένου ο μύθος να "ζωντανέψει" ξανά,  όπως συμβαίνει στα μυστηριώδη πρόσωπα της Πολωνής γιαγιάς και του καπετάνιου Ανδρέα.
    Η αφήγηση των γεγονότων γίνεται από την ίδια την Κατερίνα, η οποία σε κλίμα νοσταλγίας και συγκίνησης φέρνει στο νου της τις παλιές αναμνήσεις από τα τρία αυτά καλοκαιριά στο κτήμα του παππού και φανερώνει την λαχταρά του εφήβου για ζωή και περιπέτεια . Επομένως τα ψάθινα καπέλα είναι ένα βιβλίο που μπορεί να καθηλώσει τον αναγνώστη τοποθετώντας τον στην μηχανή του χρόνου για ένα σύντομο ταξίδι στο παρελθόν.


                                                                                ΒΑΣΙΛΗΣ  ΣΟΥΠΙΔΗΣ  Α4