20.9.12

Νέα για το Ψηφιακό Βιβλίο


Ένα χρόνο πριν σχεδιάζαμε και υλοποιήσαμε μαζί με τους μαθητές της Α΄Λυκείου την ενδιαφέρουσα για όλους μας ερευνητική εργασία με τίτλο: "Το σχολικό εγχειρίδιο: Από το Αναγνωστικό στο e-book". Την εργασία μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Σήμερα το ψηφιακό βιβλίο κερδίζει συνεχώς έδαφος και η ψηφιακή ανάγνωση δεν αποτελεί συνήθεια μόνο μιας κάποιας " Ελίτ". 
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τόσο με την ιστοσελίδα Μικρός Αναγνώστης , όσο και με το ιστολόγιο Ηλεκτρονικός αναγνώστης βρίσκεται κοντά στους "ψηφιακούς αναγνώστες".
Πιο συγκεκριμένα σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα του Παρατηρηρίου:
"Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα μπορεί να μην επιτρέπει προς το παρόν ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά στις ΗΠΑ οι εκδότες προβλέπουν ότι το ψηφιακό βιβλίο θα αγγίξει το 50% της αγοράς, τα επόμενα χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι η ψηφιοποίηση, είτε μακροπρόθεσμα είτε βραχυπρόθεσμα, πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη. Οι πρώτοι Έλληνες εκδότες έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν τα βιβλία τους σε ψηφιακή μορφή. Οι εξελίξεις δεν είναι πάντοτε χωρίς κινδύνους, ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και τη χρήση και ανάδειξη του πολιτισμικού αποθέματος, κάτι που απαιτεί προσοχή και επαγρύπνηση τόσο από την πολιτεία όσο και από τους επαγγελματίες.
Στο δύσκολο πέρασμα από την παρούσα τεχνολογία του βιβλίου στην επόμενη, εν μέσω, μάλιστα, οικονομικής κρίσης, η έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση των ευκαιριών που διανοίγονται, και την ταυτόχρονη αποφυγή των κινδύνων".
Για τον σκοπό αυτό, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου υποστηρίζει τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου, όπου μπορεί ο καθε επισκέπτης να βρει χρήσιμς πληροφορίες για το ψηφιακό βιβλίο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Σας προτρέπω να τις επισκεφθείτε τις παραπάνω ιστοσελίδες και να τις "καρφιτσώσετε" στα αγαπημένα σας.