12.2.15

Τσικνοπέμπτη 2015

Τσικνοπέμπτη 2015 και το παραδοσιακό ελληνικό έθιμο αναβιώνει στο σχολείο μας, το 3ο Γυμνάσιο Σερρών και χάρισε χαρά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.


Η τσίκνα ( μυρωδιά) ψημένου κρέατος που ευφραίνει τις ψυχές των ανθρώπων(ζώντων και τεθνεώτων) στο σήμερα, στο χθες, στο πάντα, αναδύεται πρώτα στον ουρανό, γεμίζει τον αέρα, μεταφέρει δέηση ευχαριστίας και χαράς και μετά σε δεύτερο χρόνο μοιράζεται σε τράπεζα με συμποσιαστές! 
Η Τσικνοπέμπτη μου άρεζε από πολύ μικρή Το "Μπαρ των κυνηγών" σταθερή αξία με τους γονείς χαρούμενους και εμείς τα παιδιά,  ντυμένοι με αποκριάτικες στολές. Όλη η Σέρρες μια μυρωδιά, μια κάπνα, μια τσίκνα!!!


Μεγαλώνοντας και ως φιλόλογος αργότερα με συνεπήρε η σκέψη πόσο σε αυτές τις παραδοσιακές τελετές κρύβεται η διαχρονία και η ουσία του ελληνικού πολιτισμού μας. Η Τσικνοπέμπτη είναι η συνέχεια των ομηρικών δείπνων και το ψήσιμο στην ανοιχτή ψησταριά, που πρώτα δοξολογεί, ευχαριστεί και μετά προσκαλεί, μου δείχνει τη συνέχιση και την ανοιχτότητα ενός πλούσιου λαού που δεν θέλω να αλλοτριωθεί στο σύγχρονο τίποτα...
Καλή αποκριά!