29.9.16

Στο Ψηφιακό Σχολείο συλλογή λογοτεχνικών και κριτικών κειμένων για την υποστήριξη της διδασκαλίας στο μάθημα της λογοτεχνίας

Αναρτήθηκε στο Ψηφιακό Σχολείο συλλογή λογοτεχνικών και κριτικών κειμένων για την υποστήριξη της διδασκαλίας στο μάθημα της λογοτεχνίας. Η συλλογή βρίσκεται στο «Φωτόδεντρο»-Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων (Συλλογές> Γλώσσα και Λογοτεχνία> Λογοτεχνικά και κριτικά κείμενα) και περιλαμβάνει 630 κείμενα νεοελληνικής πεζογραφίας, ποίησης και κριτικής που χρησιμοποιήθηκαν για τον ψηφιακό εμπλουτισμό των Διαδραστικών Σχολικών Βιβλίων και τη δημιουργία μαθησιακών αντικειμένων («μετασελίδων») για το μάθημα της λογοτεχνίας στις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Κάθε κείμενο μετασχολιάζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο περιβάλλον του Εθνικού Συσσωρευτή Εκπαιδευτικού Περιεχομένου «Φωτόδεντρο» (λέξεις-κλειδιά, ταξινόμηση, στοχευόμενο κοινό, κλπ.) και είναι εύκολα αναζητήσιμο μέσω των τρόπων και φίλτρων αναζήτησης.
Παράλληλα, αναρτήθηκαν τρεις νέες «μετασελίδες» που αξιοποιούν τα κείμενα της συλλογής αυτής ως προς τις τεχνικές και τους τρόπους γραφήςτις γραμματολογικές ταξινομήσεις και την περιοδολόγηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και τις θεματικές προσεγγίσεις των λογοτεχνικών κειμένων. Οι «μετασελίδες» αυτές προτείνουν κατευθύνσεις αξιοποίησης των κειμένων (με παραδειγματικές αναφορές) και παραθέτουν έναν συγκεντρωτικό κατάλογο των κειμένων με μορφή υπερδεσμών για άμεση χρήση από τον διδάσκοντα.
Η συλλογή και οι «μετασελίδες» έγιναν από το Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.