26.6.19

" Πόλεμος και Προσφυγιά" Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής στο Γυμνάσιο

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος oι μαθητές και οι μαθήτριες
διάβασαν επιλεγμένα λογοτεχνικά έργα και προσέγγισαν το θέμα του πολέμου και των τραγικών συνεπειών του για το άτομο και την κοινωνία, εστιάζοντας κυρίως στα δεινά της προσφυγιάς.
Μέσα από τα έργα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών ένιωσαν το δράμα όσων έζησαν και δυστυχώς ζουν ακόμα και σήμερα την τραυματική εμπειρία του ξεριζωμού από τις πατρογονικές τους εστίες και του βίαιου εκτοπισμού.
Είδαν να αποτυπώνονται ανάγλυφα τα συναισθήματά τους, ο πόνος, η θλίψη και η απόγνωσή τους.
Τα παιδιά προσέγγισαν αρχικά το θέμα του πολέμου και της προσφυγιάς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου και έκαναν προβολή στο σήμερα , συζήτησαν και προβληματίστηκαν για τα βάσανα των σημερινών προσφύγων, που αναζητούν στη χώρα μας και αλλού μια δεύτερη πατρίδα, ένα καταφύγιο για να ζήσουν με ασφάλεια με τις οικογένειές τους.
Κατέγραψαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε πρωτότυπες, δημιουργικές συνθέσεις ποιητικού και εικαστικού λόγου, συμμετείχαν σε βιωματικό σεμινάριο, δημιούργησαν ραδιοφωνική εκπομπή και έλαβαν μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές προσεγγίζοντας το θέμα του πολέμου και της προσφυγιάς στη διαχρονία του έμαθαν, προβληματίστηκαν, συναισθάνθηκαν, εμπνεύστηκαν και ενεργοποιήθηκαν δημιουργικά.
Έγιναν και οι ίδιοι μικροί δημιουργοί με τον λόγο και τους συμβολισμούς του, ζωγράφισαν, έγραψαν
ποίηση. Διακρίθηκαν, τέλος, με τα έργα τους, τα οποία εμπεριέχονται στο παρόν τευχίδιο, στον διαγωνισμό ελληνικής και γαλλόφωνης ποίησης.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες: Ζαφειροπούλου Σοφία, Ζέττα Βασιλική, Θεοδωρίδου Μαρία
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ψηφιοποιημένη την ποιητική συλλογή των μαθητών μας:

http://3gym-serron.ser.sch.gr/files/poetry/poetry.html