13.10.13

Για μια καλύτερη ζωή.......

Πού μου άρεσε η νέα σελίδα για μια καλύτερη ζωή με ωραίες ιδέες για εργασίες και δράσεις μέσα και έξω από το σχολείο.Χρονιά του ενεργού πολίτη φέτος. Αναφερόμενοι στη γνωστή Δεκαετία της Unesco για την Εκπαίδευση για την Αειφορία, και για τα αντίστοιχα θεματικά έτη, να που φτάσαμε στο τέρμα του δρόμου: Θεματικό έτος «Ενεργός πολίτης». Έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, την Ευρώπη, τον κόσμο. Τώρα είναι που αυτή η έννοια του ενεργού πολίτη πρέπει να γίνει πράξη. Να σκεφτούμε, με τους μαθητές, αλλά κυρίως να δράσουμε για την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά μας. Καταλάβαμε, με τον δύσκολο τρόπο, ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την «καλή ζωή». Κι ακόμη περισσότερο καταλάβαμε ότι δεν αρκεί να ζούμε κατά μόνας με τις αρχές μας, τις αξίες μας και τις σωστές πρακτικές μας. Πρέπει να βγούμε και λίγο παραέξω. Να ενώσουμε τη δική μας δράση με τη δράση των συμμαθητών, της οικογένειας, των ενοίκων της πολυκατοικίας, της γειτονιάς…Οι συλλογικότητες είναι, εν δυνάμει,ι παντού. Πρέπει να τις φτιάξουμε.

Κι έτσι στο Καλύτερη Ζωή θα βρείτε, μικροί και μεγάλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά τη δράση που σας ταιριάζει. Θα βρείτε τον τρόπο να αναδείξετε τη δράση σας στον ψηφιακό χάρτη της Ελλάδας. Θα βρείτε τρόπους να ενημερώνεστε, να συμμετέχετε σε forum, να ρωτάτε ειδικούς, να συντονίζεστε με ανθρώπους και συλλογικότητες που είναι ενεργοί πολίτες όπως κι εσείς. Από το «ανακυκλώνω/ κάνω κομποστοποίηση», ως το «πρασινίζω τη γειτονιά μου», όλοι θα βρείτε αυτό που σας κινητοποιεί για γίνετε Ενεργοί πολίτες.

Τέσσερις θεματικές ενότητες (ΕνέργειαΚατανάλωσηΔιατροφή, Πράσινη πολη) και τρία επίπεδα δράσης (στο σχολείο, στο σπίτι, στη γειτονιά).

Οι εκπαιδευτικοί διαλέγετε, μαζί με τους μαθητές σας, τις δράσεις που σας εμπνέουν από αυτές που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας, δηλώνετε τη συμμετοχή σας, και όταν ολοκληρώσετε τη δράση στέλνετε την αναφορά σας.