15.10.13

"Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα μολύβι και ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Η εκπαίδευση είναι η μόνη λύση. Η Εκπαίδευση πάνω από όλα"

"Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα μολύβι  και ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.
Η εκπαίδευση είναι η μόνη λύση. Η Εκπαίδευση πάνω από όλα"
Με αυτά τα λόγια η Malala Yousafzai, έκλεισε την ομιλία της στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο του 2013. Πριν από λίγες μέρες η δεκαεξάχρονη  Πακιστανή μαθήτρια κέρδισε το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, το οποίο απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θεωρείται η ανώτατη ευρωπαϊκή διάκριση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.Η 16χρονη Μαλάλα γλίτωσε πέρυσι από δολοφονική απόπειρα εναντίον της από τους Ταλιμπάν, την ώρα που επέστρεφε από το σχολείο της.

«Η Μαλάλα είναι ένα νέο κορίτσι. Όλοι ξέρετε τι της συνέβη. Είναι ένα νέο κορίτσι που είχε το θάρρος να σταθεί απέναντι σε ένα εχθρικό, ανδροκρατούμενο και βίαιο περιβάλλον στην κοιλάδα Σαβάτ του Πακιστάν και είπε “θα πάω στο σχολείο, θέλω να έχω δικαίωμα στην εκπαίδευση, είμαι ως κορίτσι ένα ισότιμο μέλος της κοινωνίας“», δήλωσε από το Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.