20.2.12

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις ερευνητικές εργασίες

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 19/2/2012, οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τις ερευνητικές εργασίες που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων  Φυσικών, Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής  Μακεδονίας με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης  Α΄και Β΄ Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Πραγματοποιήθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για ένα θέμα που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στο χώρο της εκπαίδευσης με την εισαγωγή του στο αναλυτικό πρόγραμμα όλων των τύπων του Λυκείου, στην έναρξη της φετεινής χρονιάς. Συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων παρουσίασαν προτάσεις υλοποίησης ερευνητικών εργασιών αλλά και σχεδίων εργασίας. Συζήτησαν για τα συμπεράσματα και ργβ αποτίμηση από την πρώτη φάση της εφαρμογής του, αλλά  και αντάλλαξαν απόψεις για την ανάγκη βελτίωσης και διαμόρφωσης των συνθηκών που θα επιτρέψουν την ουσιαστική εφαρμογή του προγράμματος χωρίς τον κίνδυνο να εκφυλιστεί σε παρωδία. 
Ακόμη επισημάνθηκε από όλους η ανάγκη να ισχύσει η  συνδιδασκαλία των εκπαιδευτικών και στα ΓΕΛ, όπως στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που προάγουν τη διαθεματικότητα και διεπιστημονικότητα στην πράξη.
Πιο σημαντικό όμως από όλα υπήρξε το γεγονός ότι για τρεις μέρες εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σ΄όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης συναντήθηκαν, μοιράστηκαν εμπειρίες, προβληματισμούς, σκέψεις και ενστάσεις σε μια εποχή που παλεύουν μόνοι τους να σταθούν με αξιοπρέπεια δίπλα στους μαθητές τους, σε πείσμα της αδιαφορίας και της υποβάθμισης που τους επιβάλλεται.