9.5.12

9 Μαΐου: Η ημέρα της Ευρώπης

Η Ημέρα της Ευρώπης είναι αφιερωμένη στην ενότητα και την ειρήνη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γιορτάζεται την 9η Μαΐου. Η Ημέρα της Ευρώπης μαζί με την ευρωπαϊκή σημαία, τον ευρωπαϊκό ύμνο και το σύνθημα "ενότητα στην πολυμορφία" συμπεριλαμβάνεται στα σύμβολα της Ένωσης.
Η 9η Μαΐου δεν ορίστηκε τυχαία. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ξεκίνημα της συνεργασίας και της ενωτικής διαδικασίας των λαών της Ευρώπης. Είναι η ημέρα που η εξέχουσα φυσιογνωμία των "ευρωπαϊστών", ένας από τους "πατέρες" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν, διακήρυξε το 1950 τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) και σηματοδότησε την απαρχή της μεγαλύτερης περιόδου ειρήνης που γνώρισε ποτέ η ευρωπαϊκή ήπειρος και την έναρξη ενός νέου είδους συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης. Της συνεργασίας που έγινε το θεμέλιο για την οικοδόμηση της σημερινής Ένωσης. 
Το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης μπορούμε να το διαβάσουμε στην ιστοσελίδα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.



Η αφίσα για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης 2012



Τί είναι η Ημέρα της Ευρώπης και άλλες πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το μεγάλη αυλή της Ευρώπης στην οποία συμβιώνουμε ειρηνικά μπορούμε να βρούμε και στο πλούσιο περιεχόμενο της ιστοσελίδας της Ευρωπαικής Ένωσης