18.10.12

Η φτώχεια έχει πρόσωπο


«Δε μπορώ να κάνω προβλέψεις. Το θέμα είναι ότι οι ισορροπίες χάνονται». Ο οικονομολόγος, Διονύσης Μπαλούρδος, πήρε πολλές συνεντεύξεις για να σκιαγραφήσει το «Κοινωνικό Πορτρέτο της Ελλάδας του 2012». Είναι η μελέτη που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (2012) και δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από ένα μήνα.(...)

«Είναι ευφημισμός να μιλάει η Eurostat για κίνδυνο φτώχειας», διευκρινίζει η πρόεδρος του δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μυρσίνη Ζορμπά, και συνεχίζει: «Η φτώχεια ήταν εδώ και πριν την κρίση, εξίσου σκληρή αλλά για λιγότερους. Δεν ξεριζώθηκε ποτέ, αντίθετα ξορκίστηκε για χρόνια με τη φιλανθρωπία, τα κοσμικά γκαλά και την μεταποικιακή φροντίδα. Υποκρισίες. Τώρα η φτώχεια γίνεται πιο ευδιάκριτη γιατί δεν περιορίζεται πια στα τσιγγανόπουλα, στις παρυφές της πόλης ή στα φτηνά υπόγεια, εκεί που ζούσαν οι Άλλοι, αλλά έχει εισβάλει στο κέντρο της ζωής των μεσαίων στρωμάτων, της ζωής μας».
Αυτό που χρειάζεται, σύμφωνα με την Μ. Ζορμπά, είναι ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας, βαθιά προοδευτικές δημόσιες πολιτικές, σοβαρές κοινωνικές υπηρεσίες και ικανό και αφοσιωμένο εθελοντισμό. «Κανένα παιδί δε ζει σήμερα ανέμελο όπως πριν και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ‘μια κρίση που δεν είναι δική του».
Διαβάστε όλο το δημοσιογραφικό αφιέρωμα της Athens Voice στην Παγκόσμια Μέρα Κατά της Φτώχειας εδώ