28.10.12

Ένα ιστολόγιο για την αντίσταση των γυναικών και των νέων

Πάνε τρία και πλέον έτη που είχα δημιουργήσει το ιστολόγιο με τίτλο: "Η Γυναίκα και οι νέοι στην Αντίσταση" σε μια προσπάθεια αξιοποίησης ενός νέου τότε και δυναμικού  περιβάλλοντος  μάθησης,  στη διδασκαλία της Ιστορίας.
Κύριος στόχος και πάλι το ταξίδι: ένα δημιουργικό  και ενδιαφέρον ταξίδι στο χρόνο και το ιστορικό παρελθόν για να γίνει η γνώση ελκυστικότερη. Παράλληλα όμως το ιστολόγιο αποτέλεσε και μια πρόταση για να  ξεκινήσει ένας διάλογος με τους συναδέλφους και τους μαθητές σχετικά με τις δυνατότητες αξιοποίησης των ψηφιακών μέσων τόσο στο τυπικό πρόγραμμα σπουδών, όσο και στο άτυπο όπως π.χ. ο σχεδιασμός μιας σχολικής γιορτής.
Στο ιστολόγιο υπάρχει ένα αρκετά πλούσιο υλικό βιβλιογραφικό και ψηφιακό που μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη βασική  ύλη για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.Ήταν δε μεγάλη η χαρά όταν συνάδελφοι μου έλεγαν ότι το έχουν επισκεφθεί και το έχουν χρησιμοποιήσει.
Με τα φύλλα εργασίας του ιστολογίου  οι μαθητές καλούνται να ερευνήσουν τον τρόπο που βίωσαν τη γερμανική κατοχή και τα χρόνια της ελληνικής αντίστασης, οι γυναίκες και οι νέοι εκείνης της εποχής, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό σημείο τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα.
Αυτές τις μέρες με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, το ξεφύλισσα ξανά το χαίδεψα μετά από πολύ καιρό και ανανέωσα την πρώτη του σελίδα με πιο φρέσκο υλικό. Βρήκα και ελλείψεις και δυνατότητες βελτίωσης. Παρόλα αυτά όμως ομολογώ ότι το αγάπησα αυτό το ιστολόγιο, όπως και ό,τι μοιράστηκα με τους συναδέλφους και τους μαθητές μου. Για ρίξτε μια ματιά:

http://gynaika-antistasi.blogspot.gr/