8.10.12

Προτάσεις, ιδέες και υλικό ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό….


Η  απειλή εξάπλωσης κάθε  είδους φασιστικών και ρατσιστικών αντιλήψεων στην ελληνική κοινωνία τείνει να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ιδιαίτερα ανάμεσα στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Γι΄αυτό και είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ η αναζήτηση των αιτιών του φαινομένου αλλά και η μνήμη της ιστορίας των αγώνων και των θυσιών του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό.

Η εκπαιδευτική κοινότητα, ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που φαίνεται να έχει ανθεκτικές αντιστάσεις στην επέλαση του νεοφασισμού και του ρατσισμού, είναι αναγκαίο να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις για την πολιτική και πολιτιστική απομόνωση του νεοναζισμού μέσα στα σχολεία.
Υπηρετώντας αυτήν την ανάγκη εκπαιδευτικοί από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΑΙΓΑΛΕΩ και τη Β΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ συνέλλεξαν και προετοίμασαν ποικίλο υλικό που περιλαμβάνει: τοπική ιστορία, παιδική-εφηβική λογοτεχνία, τραγούδια, ταινίες, ντοκιμαντέρ, θεατρικά σκετς και δρώμενα, βιβλιογραφία για να το διαθέσει σε όλα τα σχολεία της περιοχής.
Φιλοδοξία της πρωτοβουλίας είναι οι συνάδελφοι/ισσες να αξιοποιήσουν αυτό το υλικό τόσο στις σχολικές γιορτές (28η Οκτώβρη και 17 Νοέμβρη) όσο και σε παράλληλες εκδηλώσεις μέσα σε κάθε σχολείο και σε κάθε τάξη…..
Οι προτάσεις και το υλικό είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της alfavita