8.3.12

8 Μάρτη- Διεθνής ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας

Μια σημαντική μέρα ξημερώνει που επιτρέπει σ΄όλους μας, άνδρες και γυναίκες να πορευόμαστε μαζί ισότιμα. 
Πολλά έχουν γίνει αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά για να αποκατασταθεί η ισότητα των δύο φύλων στις ανθρώπινες κοινωνίες.
 Στην ιστοσελίδα http://www.sansimera.gr/worldays/4 διαβάζουμε πως
Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. 

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
 Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Θα μπορούσατε να περιηγηθείτε στο παρακάτω ψηφιακό υλικό και να αναστοχαστείτε για όσα έχουν κατακτηθεί ή πρόκειται να ...
Τιμή σ΄αυτές που τόλμησαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα.