16.12.11

Οι μαθητές διαβάζουν και προτείνουν...


Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΗΣ


Η τιμή και το χρήμα αποτελεί ένα από τα πλέον αριστουργήματα του Θεοτόκη. Με φανερά κοινωνικό περιεχόμενο, η ιστορία εξελίσσεται στην Κέρκυρα στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο συγγραφέας επιλέγει τη Ρήνη και τον Ανδρέα ως τα δυο κεντρικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ξεκινάει μια μεγάλη αγάπη. Οι οικονομικές δυσκολίες όμως του Ανδρέα να ξεπληρώσει τα χρέη που του άφησε ο πατέρας του και η συνεχής άρνηση της μητέρας της Ρήνης να του δώσει περισσότερη προίκα για να τα διαγράψει, αναβάλει το γάμο τους. Στο τέλος όμως, θα υποκύψει η σιόρα-Επιστήμη να δώσει όσα τάλαρα της ζητάει ο Ανδρέας για να αποκαταστήσει την υπόληψη της κόρης της και να παντρευτούν; Εντάσεις, διαφωνίες, παράτολμες κινήσεις και στιγμές αδυναμίας κάνουν τον αναγνώστη να αγωνιά για την συνέχεια.
          Ένα βιβλίο, στο οποίο ο Θεοτόκης θέλησε να δείξει, με τρόπο ρεαλιστικό τη μέθοδο, με την οποία η γυναίκα εκείνης της εποχής θα απελευθερωνόταν από τα στερεότυπα και τα κατεστημένα. Διατηρώντας τις σοσιαλιστικές του ιδεολογίες, μελετά τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν εκείνη την εποχή και δίνει στοχασμούς μέσα από τα κεντρικά πρόσωπα. Με λιτά και πειστικά εκφραστικά μέσα, σκιαγραφεί τους χαρακτήρες της ιστορίας, καταφέρνοντας να μην ξεφύγει από τα όρια του λογικού. Παρουσιάζει μια διαφορετική όψη της γυναίκας και ξεφεύγει από το κλασικό πρότυπό της, στο οποίο αφήνει τους ανώτερους της να καθορίζουν τη ζωή της. Η γυναίκα στην «Τιμή και το Χρήμα» συνειδητοποιεί ότι δεν μπορούν «άλλοι»  να αποφασίζουν για τα συναισθήματά της και δεν είναι δυνατό να μείνει μια ζωή δυστυχισμένη, επειδή έτσι θέλουν τα στερεότυπα της εποχής. Παράλληλα, αδιαφορεί για την κοινωνική κατακραυγή από τον περίγυρό της άμα παραβεί τα κατεστημένα και βαίνει σε ανεπίτρεπτες πράξεις για την εποχή. Επιπλέον, καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες θα καθορίσουν την υπόλοιπη ζωή της, αλλά θα αποκαταστήσουν επίσης και την υπόληψη της στην κοινωνία.
          Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει στους αναγνώστες τις κοινωνικές ανησυχίες του Κ.Θεοτόκη, ο οποίος χάρη στη λογοτεχνική του φλέβα δεν ξεφτίζει σε άδεια σχήματα. Ο λόγος του είναι αρκετά προσεγμένος, γραμμένος στην δημοτική, χρησιμοποιώντας μερικούς κερκυραϊκούς ιδιωματισμούς, για να δώσει μια συμπαθητική απόχρωση στο έργο, ώστε να προσφέρει τέρψη και ευχαρίστηση στον αναγνώστη.




Μάγδα Ν.Λιθαρή
Τμήμα: Α2
Θεματική ενότητα: Τα φύλα στη Λογοτεχνία
Σχολικό έτος 2011-2012