16.12.11

Οι μαθητές διαβάζουν και προτείνουν...

 Η τιμή και το χρήμα!
Το βιβλίο αυτό το προτείνω ειδικά γι΄αυτά τα Χριστούγεννα. Δεν ξέρω αν το συνηθίζετε αλλά το να διαβάζει κανείς και να ακούνε οι άλλοι αποτελεί οικογενειακό σπορ τα Χριστούγεννα στο σπίτι. Μπορεί να μην το κάνουμε κάθε μέρα αλλά έστω και  για ένα διήγημα το κάνουμε!
Τα διηγήματα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη είναι απολαυστικά, το ένα καλύτερο από το άλλο. Αλλάζουν την ατμόσφαιρα κι αν έχεις δεκτική διάθεση μπορεί να σου αλλάξουν και τη μέρα..το μήνα!
Οι δύο αγάπες δεν είναι σίγουρα ούτε το πρώτο αλλά ούτε και το τελευταίο διήγημα του Θεοτόκη που διαβάζουμε. Ο συγγραφέας που ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπων έρχεται με το νέο του βιβλίο με τίτλο ''Η τιμή και το Χρήμα'' . Ένα βιβλίο που εμβαθύνει και απλοποιεί το αυτονόητο, αυτό που η συνείδησή μας, το ένστικτό μας, η καθημερινότητά μας  μάς λέει και που δυστυχώς στους ρυθμούς που ζούμε έχουμε ξεχάσει και αυτό είναι  ότι το χρήμα και το συμφέρον αλλοιώνουν το χαρακτήρα των ανθρώπων και  κατευθύνουν τις πράξεις τους.
Στο έργο περιγράφεται ιδιαίτερα το λαικό κερκυραικό προάστιο το Μαντούκι και γενικά η κατάσταση της Κέρκυρας. Ο συγγραφέας καυτιριάζει σατιρίζοντας  τα πολιτικά συστήματα της τότε εποχής. Ανάμεσα σε όλη αυτή την κίνηση μπλέκεται το τρυφερό ειδύλλιο του Αντρέα και της Ρήνης που η χρηματική ανάγκη το παρακολουθεί για να το χτυπήσει θανάσιμα. Ποιος φταίει γι' αυτό; Με τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής σωτηρία δεν υπάρχει. Τα ευγενικά αισθήματα σβήνουν και τα πάντα γίνονται αντικείμενα συναλλαγής. Όλοι οι ήρωες του έργου γίνονται θύματα αυτής της κατάστασης. Έτσι ο συγγραφέας αφού μας αποδείξει πόσο κυρίαρχα και πόσο περίτρανα επιβάλλεται το χρήμα ακόμα και στα αγνότερα αισθήματα μάς βάζει στο στόμα της Ρήνης μιας κοπέλας του λαού τον ύμνο της αγάπης. Το δίπτυχο των αξιών "Τιμή" - "Χρήμα" που εκφέρεται στον τίτλο του έργου γενικότερα καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό του Θεοτοκικού έργου.
Το βιβλίο αυτό μπορεί να βοηθήσει τον καθένα να αντιληφθεί τις δύο αυτές αξίες και να βγάλει τα δικά  του συμπεράσματα.
Εγώ αρκούμαι στο να σας προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο αυτό και απλά προσθέτω ότι το να ψάχνει κανείς αδιάλειπτα το ποιος πραγματικά είναι η πηγή της κινητήριας αγάπης και το πού κατοικεί η δύναμη αυτή βοηθά στο να εφαρμόσουμε καλύτερα το νόμο της έλξης. Καλή ανάγνωση λοιπόν και..καλή έρευνα!
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.
                                                                                           Μαθήτρια : Άννα Λίτσα
                                                                                                         Τάξη : Α2