28.12.11

Οι μαθητές διαβάζουν και προτείνουν...

ΤΑ ΨΑΘΙΝΑ ΚΑΠΕΛΑ
Μαργαρίτα Λυμπεράκη
Τρία καλοκαίρια στο φως της Αττικής, τρεις αδελφές στην  άνθιση τους, η Μαρία, η Ινφάντα και η Κατερίνα. Βρισκόμαστε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, λίγο έξω απο την Κηφισιά, στο κτήμα μιας οικογένειας, όπου ζουν ο παππούς Δημήτρης, λάτρης της κηπουρικής που τον εγκατέλειψε η Πολωνίδα γυναίκα του, η θεία Τερέζα, η υπηρέτρια Ροδιά, η μητέρα των κοριτσιών Άννα, χωρισμένη από τον πατέρας τους Μίλτο και φυσικά τα τρία κορίτσια.
             Τις εύπορες γυναίκες της εποχής φαίνεται ότι δεν τις απασχολεί η πολιτική επικαιρότητα και τα οικονομικά προβλήματα. Αντιθέτως στο μυθιστόρημα κυριαρχούν αναζήτηση και ο πόθος για έρωτα.
  Περιγράφονται τρία συνεχόμενα καλοκαίρια από την ζωή των κοριτσιών, τα οποία η καθεμιά βιώνει διαφορετικά, ανάλογα με τον χαρακτήρα και της ιδιοσυγκρασία της. Στην εφηβεία  και μετεφηβική τους ηλικία, η ζωή, το περιβάλλον, οι επιθυμίες τους και ο χαρακτήρας τους αλλάζουν δραματικά. Η αφήγηση αρχίζει, όταν η Μαρία είναι 20 ετών, η Ινφάντα 18 και η Κατερίνα 16 χρονών Μαρία, η μεγαλύτερη σε ηλικία, παρουσιάζεται αισθησιακή, γεμάτη μυστήριο, η Ινφάντα με τη σπάνια ομορφιά, φλογερή αλλά συγκρατημένη μπροστά στον έρωτα, και τέλος η Κατερίνα φαίνεται διψασμένη για ανεξαρτησία και γοητεύεται από το όνειρο που λαχταρά να ακολουθήσει. Για αυτήν ο μύθος γίνεται  πραγματικότητα, όπως τα μυστηριώδη πρόσωπα της Πολωνίδας γιαγιάς και του καπετάνιου Ανδρέα.
            Η Κατερίνα, η μικρότερη από τις αδελφές, αφηγείται τα τρία καλοκαίρια, με τρυφερότητα, ευαισθησία, νεανική χάρη έχοντας έναν τόνο νοσταλγίας. Η αφήγηση είναι γεμάτη γοητεία και τον  ενθουσιασμό  του έφηβου που ανακαλύπτει τη ζωή, το μυστήριο, τις αγωνίες  και την ομορφιά της. Κρατά τον αναγνώστη σε ευχάριστη αγωνία και τον παρασέρνει σε νοσταλγική  αναπόληση των  δικών  του εφηβικών χρόνων.

                                                                       Καφανά Μαρία Α΄2