22.12.11

Οι μαθητές διαβάζουν και προτείνουν...



  « Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΣΤΗ ΣΙΚΑΛΗ» D.J SALLINGER

 «O φύλακας στη σίκαλη» είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο από τον D.J. Sallinger  το 1951.  Πρόκειται για ένα από τα κατ’ εξοχήν αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ένα από τα βιβλία που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα. Με τον καιρό εξελίχτηκε σε απόλυτο βιβλίο της νεολαίας.
Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από τον δεκαεξάχρονο Χόλντεν Κόλφιλντ, ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί απροσάρμοστος καθώς έχει αποβληθεί από όσα κολλέγια έχει φοιτήσει. Η ιστορία ξεκινάει με την τελευταία του αποβολή από το Πένσυ, ένα ιδιωτικό κολλέγιο και συνεχίζεται με την παραμονή του για μερικές ημέρες στη Νέα Υόρκη, μέχρι να ενημερωθούν οι γονείς του περί της αποβολής του. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, αποτελώντας στην πραγματικότητα μια αδιάκοπη ροή σκέψεων του Κόλφιλντ. Σε κάποια σημεία πλησιάζει επικίνδυνα τον εσωτερικό μονόλογο, όπου μέσα από συνειρμούς ο Κόλφιλντ μας διηγείται ένα μέρος της ζωής του, μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Όσον αφορά το ύφος, ο λόγος διακρίνεται από την προφορικότητα σε συνδυασμό με την εξαιρετικά συχνή χρήση αργκό και υβρεολόγιου, αντικατοπτρίζοντας έτσι τον τρόπο σκέψης των εφήβων.
 Ο Κόλφιλντ απεχθάνεται την επίπλαστη και ψεύτικη μορφή του κόσμου των ενηλίκων ο οποίος έχει χάσει την αθωότητά του κάτι που αντανακλάται στον τίτλο του βιβλίου. Απορρίπτει την υποκρισία στους πάντες και κάτω από το αδιάφορο εξωτερικό του στυλ, κρύβει μια βαθιά ευαισθησία.
Άλλα θέματα που θίγονται στο βιβλίο είναι  το πρόβλημα της απομόνωσης, της ταυτότητας, της σύνδεσης με άλλους, προβλήματα του ανήκειν και γενικότερα οι αγωνίες που βιώνουν οι νέοι.
Το βιβλίο αποτελεί ένα κλασικό ανάγνωσμα το οποίο πρέπει να διαβαστεί από όλους, ιδιαίτερα από τους εφήβους, διότι οι ιδέες και τα μηνύματα που μεταφέρει συμπληρώνουν την προσωπικότητα του αναγνώστη.

                                                           Αλέξανδρος Καλόμοιρος-Α2