16.12.11

Οι Μαθητές διαβάζουν και προτείνουν...

      ΕΛΕΝΗ   Ή    Ο ΚΑΝΕΝΑΣ

Το βιβλίο της Ρέας  Γαλανάκη, Ελένη ή ο Κανένας έχει κερδίσει το Κρατικό βραβείο Μυθιστορήματος το 1999 και την ίδια χρονιά διεκδίκησε το Ευρωπαϊκό βραβείο «Αριστείον» μπαίνοντας στην τελική τριάδα των υποψήφιων  έργων.
Το βιβλίο αυτό βασίζεται στην περιπετειώδη ζωή της ζωγράφου Ελένης Μπούκουρα, την πρώτη και αγαπημένη κόρη του καπετάνιου Μπούκουρα και δημιουργού του πρώτου θεάτρου της Αθήνας.
Η Ελένη από μικρή είχε μεγάλη αγάπη στην ζωγραφική η οποία όμως δεν είχε καμία σχέση με τη διδασκαλία του διακοσμητικού σχεδίου και με την υποταγή, που απαιτούσαν τα χειροτεχνήματα των κοριτσιών, που προορίζονταν για κυρίες της αυλής ή σύζυγοι πλούσιων αστών. Το πάθος της Ελένης όμως για την ζωγραφική την οδήγησε στο κλέψιμο των αποκριών το βράδυ, όπου ζωγράφισε τις φίλες της που της πόζαραν στην αυλή του παρθεναγωγείου όπου φοιτούσε. Ο πατέρας της βλέποντας την αγάπη και το ταλέντο της για την ζωγραφική, ζήτησε από τον Ιταλό ζωγράφο Ραφαέλο Τσέκολι να κάνει μαθήματα ζωγραφικής στην κόρη του. Αργότερα η Ελένη με συστατική επιστολή του Ιταλού ζωγράφου έφυγε στην Ιταλία, όπου παρακολουθούσε μαθήματα ζωγραφικής ντυμένη άντρας. Στην Φλωρεντία γνώρισε τον ζωγράφο Σαβέριο Αλταμούρα, τον οποίο και ερωτεύτηκε.
Μαζί του απέκτησε τρία παιδιά και προκειμένου να τον παντρευτεί, αναγκάστηκε να ασπαστεί τον καθολικισμό. Όταν μετά από κάποια χρόνια την εγκατέλειψε ο Σαβέριο, για
να φύγει με την Αγγλίδα φίλη της και ζωγράφο Τζέιν Χέι, παίρνοντας μαζί του και τον μικρό γιο τους Αλέξανδρο, η Ελένη επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί με τα δύο παιδία Ιωάννη και Σοφία. Εκεί στην Αθήνα άρχισε να εργάζεται παραδίδοντας μαθήματα ζωγραφικής σε κοπέλες. Μόλις, όμως η αρρώστια χτύπησε την κόρη της, Σοφία, η Ελένη την έφερε στο σπίτι του αδερφού της στις Σπέτσες. Τελικά, η Σοφία πέθανε στα 18 και η Ελένη ένιωσε ότι η μοίρα την εκδικήθηκε, γιατί προσπαθούσε να δραπετεύσει από την προκαθορισμένη επανάληψη της. Να δραπετεύσει προς την ελευθερία της δικής της φύσης. Μετά τον θάνατο της κόρης της, επέστρεψε στην Αθήνα. Τον ίδιο χρόνο έφυγε και ο γιος της για να ολοκληρώσει τις σπουδές της ζωγραφικής στην Κοπεγχάγη και επέστρεψε στην Αθήνα μετά από τέσσερα χρόνια γεμίζοντας με χαρά την μητέρα του. Η χαρά όμως δεν κράτησε πολύ, διότι και ο γιος της αρρώστησε και πέθανε. Ο Χαμός δύο παιδιών της, της προκάλεσε νευρικό κλονισμό και αυτό την οδήγησε στην τρέλα. Η Ελένη έκαψε όλα τα έργα της πιστεύοντας πως έκαιγε όλη την προηγούμενη ζωή της. Πέθανε στις Σπέτσες σχεδόν σαν άγνωστη.

                                   ΜΑΘΗΤΡΙΑ:ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΤΖΙΑ-Α4 (2011-2012)
                                   Θεματική Ενότητα: Τα Φύλα στη Λογοτεχνία