21.12.11

Οι μαθητές διαβάζουν και προτείνουν...


Γιούγκερμαν- Μ.Καραγάτση

Ο Γιούγκερμαν γράφτηκε στα μέσα του 20ου αιώνα και είναι ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα αριστουργήματα του Μ. Καραγάτση ( ψευδώνυμο).
        Η ιστορία εξελίσσεται στον Πειραιά όπου φτάνει ένας νέος Ρώσος αξιωματικός, ο Γιούγκερμαν, και από 'κει και πέρα διαγράφει μια εξαίρετη επαγγελματική πορεία αλλά και συγχρόνως μία ζωή γεμάτη από  σαρκικές απολαύσεις. Ο Γιούγκερμαν είναι ένας χαρακτήρας κυνικός, με μόνη επιδίωξη την σωματική ηδονή και την καλοπέραση, πλήρως απογυμνωμένος από ηθικές αξίες. Καθώς η ζωή του συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό της δουλείας-γυναίκες-δουλειάς, ο Γιούγκερμαν τυχαίνει να γνωριστεί καλύτερα με έναν συνεργάτη του. Ο άνθρωπος αυτός φέρνει τα πάνω-κάτω στη ζωή του Γιούγκερμαν και του φυτεύει τους σπόρους της γνώσης και της πνευματικής καλλιέργειας. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο Γιούγκερμαν αλλάζει ρότα στη ζωή του οδεύοντας συνεχώς προς αληθινές αξίες της ζωής με αποκορύφωμα ένα τρομερό τελείωμα διακοσίων σελίδων που είναι ικανό να τσακίσει νεύρα και να κρατήσει σε αγωνία ακόμα και τους πιο έμπειρους αναγνώστες.
        Το ύφος του βιβλίου είναι τις περισσότερες φορές ευχάριστο, ιδιαίτερα όταν περιγράφονται οι πολυάριθμες περιπετειούλες του πρωταγωνιστή μας. Το λεξιλόγιο που επιλέγει να χρησιμοποιήσει ο Καραγάτσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ανάλαφρο και πλούσιο, με εξαίρετες περιγραφικές ικανότητες.
        Συνεπώς, θα μπορούσαμε ανεπιφύλακτα να πούμε πως ο Γιούγκερμαν είναι ένα ευανάγνωστο βιβλίο, που σίγουρα θα καθηλώσει όλους τους αναγνώστες του με μία πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή από την οποία διυλίζονται πολλά ηθικά διδάγματα.  
                                         Ματάκος Αλέξανδρος, A2